Angst

Eerder schreven we hoe angst en weerstand persoonlijke ontwikkeling tegen houdt. Ook schreven wij een stuk over hoe je supplementen je kunnen helpen tegen stress , angst en depressies. Maar wat is nou eigenlijk angst?

Wat is Angst?

We zijn voorgeprogrammeerd met het doel om te overleven. Het is ons belangrijkste doel in het leven om ons DNA te beschermen en door te geven. Vanuit de oorsprong is angst daar om ons te beschermen en ons te waarschuwen wanneer er gevaar nadert. Wanneer we ons bedreigd voelen, wordt ons hele lijf op spanning gezet om te vechten of te vluchten ter overleving.

Je lijf en angst

Angst is een emotie die met waarneming van gevaar te maken heeft. Je lijf maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Dit geeft stress in het lijf. De neurotransmitter en hormoon adrenaline plus het hormoon cortisol worden aangemaakt. Adrenaline wordt ook wel het stress hormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat het hart sneller gaat pompen, om meer zuurstof naar de spieren te brengen. Andere functies van het lichaam worden op stop gezet, bijvoorbeeld je immuunsysteem. Cortisol, wat volgt na Adrenaline, zorgt voor de brandstof voor je spieren door energie vrij te maken uit vetten en (spier) eiwitten om te kunnen vechten of vluchten. De stress reactie zorgt er ook voor dat de doorlaatbaarheid van de darmen wordt verhoogd om zo snel nog energie beschikbaar te maken. Je lichaam komt dus letterlijk in staat van paraatheid met hoog energieniveau. Dit is handig als er direct gevaar is, maar tegenwoordig wordt deze reactie veel aangemaakt in het lijf, terwijl er geen noodzaak voor is.

Langdurig aanmaak van cortisol heeft bijwerkingen. Het onderdrukt je immuunsysteem, verhoogt de kans op overgewicht, leaky gut syndroom, slechte nachtrust, slechte spijsvertering, kanker en hart- en vaatziekten. Het lijf kan namelijk maar een ding, vluchten of vechten en daarna rusten en herstellen.

De aanmaak van serotonine wordt door dit proces vermindert. Serotonine, draagt zorg voor de dagelijkse processen bijvoorbeeld eetlust, slaap, stemmingen en lichaamstemperatuur. Serotonine is de tegenhanger van dopamine, adrenaline en endorfine. Om stress en angst te verminderen kan je dus ook proberen je serotonine te verhogen.

Voor meer informatie over dopamine en serotonine lees ook het gelukshormoon dopamine en serotonine en de chemie van geluk

Controle, stress en angst

Veranderingen spelen in op onze angst. Of de situatie waarin we nu verkeren slecht of goed is weten we niet, maar we overleven en zien dat als veilig. Nieuwe situaties kunnen gezien worden als het grote onbekende en wat we niet kennen, kan een risico zijn voor het overleven.

We hebben allemaal de behoefte tot zekerheid, controle over de situatie en de vrees voor het onbekende . Je bouwt een vangnet. Dit helpt je angsten te temperen. Het zorgt voor een bepaalde zekerheid. Hier is natuurlijk niks mis mee. Alleen kan je je niet voorbereiden op wat je niet verwacht. Dat wat je niet verwacht kan je wereld doen shaken. Het idee dat we controle hebben hebben over het leven is een illusie. Je hebt alleen controle over jezelf in het hier en nu. Het willen controleren van het leven komt vaak voort uit angst en dit leidt vaak tot een ongelukkig leven maar ook tot lichamelijke klachten. Wees je bewust dat positieve of negatieve dingen, die je uit comfortzone halen, ook zorgen voor ontdekkingen en persoonlijke groei.

We willen vaak controle hebben. Controle over ons zelf, het leven, onze naasten. De drang om te controleren zegt ook iets over ons. Er ligt namelijk een diepere boodschap onder. Vaak heeft het te maken met een angst. Realisatie en acceptatie hiervan kan al een hoop rust geven.

Het onderzoeken van je angsten

We zijn geneigd onze angsten weg te drukken. Echter proberen we dan wederom onze angst te controleren. Je kunt je angst ook onderzoeken en kijken wat er onder ligt zodat je het kunt loslaten.

Wil je vrijer en meer in ontspanning kunnen leven? Uit je comfortzone stappen, ontdekkingen doen en persoonlijk groeien? Wij van PWR coaching kunnen je daar bij helpen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *