In het hier en nu zijn!

Je hoort het de laatste tijd vaak; “je moet in het hier en nu zijn”. Maar waarom? Hoe doe je dat?

Wanneer je in het hier en nu wilt zijn leg je de focus op het moment waarin je je begeeft. Je bent dus niet bezig wat er gebeurd is in het verleden of wat er gaat gebeuren in de toekomst.

Je kunt namelijk alleen ontspannen en/ of gelukkig zijn in het nu. Wanneer je in het moment kan zijn, zit je niet in je hoofd maar in je lijf. Door je te focussen op je zintuigen verplaats je de focus van je hersenen (hoofd) naar je lichaam. Dit is het moment dat je kunt rusten, maar ook veel energie opdoet. In de tijd waarin we leven is hier weinig ruimte voor. Het is goed om je hiervan bewust te zijn en hiervoor tijd te maken. Wanneer je in het nu bent, beleef je echt wat er gebeurt. Wanneer mensen in het hoofd leven gaan de dingen eigenlijk langs je heen. Je voelt je lijf niet meer en de signalen komen niet meer door. Mensen leven soms zoveel in hun hoofd dat ze niet meer voelen dat ze bijvoorbeeld grenzen overgaan en niet meer merken dat dingen bijvoorbeeld te veel worden. Soms gaat het zo ver dat ze zelfs niet meer weten waar ze blij van worden!

Wanneer mensen vanuit hun hoofd naar hun lijf gaan kan dit een heftige ervaring zijn. We zien vaak dat wanneer mensen trauma hebben meegemaakt, ze vluchten uit hun lijf naar hun hoofd. Veel mensen gebruiken denken dan ook als overlevingsmechanisme. De situatie wordt geanalyseerd in het hoofd zodat het lijf de emoties niet hoeft te voelen. Op het moment dat mensen dan weer in hun lijf komen, kunnen de emoties die ontweken en/of niet verwekt zijn naar boven komen. Door deze niet te analyseren, maar wel kort te benoemen, komen deze vrij. Het is goed om te weten dat wanneer mensen hun emoties onderdrukken door te veel in het hoofd te leven dan niet alleen de pijn, woede, verdriet, schaamte, onderdrukken, maar ook vreugde en geluk. Je kunt namelijk niet alleen de emoties onderdrukken waar je “last” van hebt.

Een klant mocht bovenstaande verhaal laatst voor het eerst ervaren door meer in het hier en nu te zijn en heeft hier een mooi stukje over geschreven. Met toestemming wil ik deze graag met jullie delen.

Thuiskomen

ik ben in het bos, ik voel hoe de zon mijn gezicht verwarmd en de wind met mijn haar speelt. Net als het gras dans ik met de wind mee. Ik word door de wind heen en weer bewogen. ik hoor de vogels fluiten. Dit is het moment dat ik mezelf vind. Ik denk even helemaal niks. Het is stil. Ik ben bij mezelf aangekomen. Ik heb hier niks nodig en toch voel ik mij heel gelukkig. Dit is de plek waar ik tot rust kan komen. Het mooie is , ik kan er nu altijd naar toe. Ben jij wel eens op de magische plek geweest?

Wil jij ook hulp om meer in het moment te leven. Neem dan gerust contact op met PWR coaching. Wij kunnen u ondersteunen om meer in het heden te leven.


1 reactie

Bob · september 17, 2019 op 6:32 am

Ik doe dit vaker met mn vriendin. Onthaasten en terug bij onzelf komen, genieten van de natuur en rust om ons heen. Soms schrikt dit af om uit die rollercoaster te stappen. Maar aan het eind is er rustig gevoel en kun je er weer even tegenaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *