Verwerking van trauma’s uit je jeugd

Wanneer je als kind opgeroeid, doorloop je verschillende fase’s. In elke fase heb je andere behoeftes en leer je andere vaardigheden. Deze behoeftes moeten vervuld worden door de omgeving. Wanneer de de behoeftes niet bevredigd worden kunnen er trauma’s ontstaan. Trauma’s waardoor vaardigheden niet of anders worden aangeleerd. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld kinderen die geen onvoorwaardelijke liefde hebben gevoeld bij hun ouders gaan op zoek naar een partner die dat gaat doen. Of kinderen die incest meemaken zullen minder goed zijn om hun grenzen aan te geven, omdat de op jonge leeftijd al flink worden geschonden. Kinderen die geslagen worden en het weg zetten als dat had ik nodig, vaker zelf ook eerder fysiek worden.

Trauma’s zitten in het onderbewuste

Deze trauma’s en overtuigingen worden vaak vast gelegd in ons onderbewuste. De trauma’s kunnen invloed hebben op je leven. Het is dan ook van belang het trauma, wat is opgelopen, te verzachten en/of te verwerken. Een visie die hier heel goed bij goed kan ondersteunen is de transactionele analyse. Wij van PWR coaching gebruiken deze methodiek ook in onze coaching.

Suggestie voor een goed boek

Een mooi boek voor de verwerking van trauma vanuit de kindertijd is  “”wanneer koesteren hoop betekent van John Brandshaw. “Het drama van het begaafde kind” kan ook veel inzichten geven op dit gebied. Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat de eerste wel echt onze favoriet is!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *